Educació Infantil

TALLERS A L’AULA

Els tallers a l’aula són activitats que s’imparteixen per part d’un educador/a ambiental a l’aula del vostre centre escolar. Tenen una durada d’entre 1-2 hores (en funció del taller). L’educador/a fa l’explicació dels continguts teòrics amb el suport d’un Power-Point amb imatges i altres materials relacionats amb la temàtica del taller. Posteriorment es desenvolupa la part pràctica, on els alumnes assoleixen els coneixements treballats d’una manera experimental, a través d’activitats i jocs diversos.

Tots els tallers disposen d’un dossier per al professor/a amb els continguts de l’activitat, i de fitxes de
treball per als alumnes adequades als diferents grups d’edat.

nens jugant amb fusta

SOSTENIBILITAT

nens reciclant plàstics

SOS plàstics al mar

Tractarem la problemàtica d’una societat acostumada a fer servir plàstic en tots els aspectes de consum, ens centrarem en els objectes i embalatges de plàstic d’un sol ús i en els greus impactes que generen sobre els ecosistemes marins i els éssers vius que hi habiten. És de vital importància aprendre a reduir al mínim possible la quantitat de plàstic que consumim.

nens jugant amb pots de iogurt

Les deixalles, recicla i juga

Les persones generem una gran quantitat de deixalles i és important actuar davant d’aquest fet consumint d’una manera molt més sostenible. Aprendrem quins són els diferents materials de rebuig, de quines maneres podem reduir el seu ús, com reutilitzar-los per crear nous usos i objectes i, finalment, com reciclar-los correctament. També gaudirem una bona estona de diversos jocs confeccionats a partir de materials reutilitzats.

BIOLOGIA I ECOLOGIA

nens tocant gorgònies

Invertebrats marins

Els animals invertebrats són el grup més extens i divers del planeta. Ens centrarem en els grups d’organismes que habiten els ecosistemes marins, les seves característiques principals i també les adaptacions que presenten als ambients on es troben, així com algunes curiositats que ens cridaran molt l’atenció. Podrem examinar i tocar mostres i restes de diferents animals invertebrats que podem trobar a les nostres platges.

nens mirant brànquies peix

Els peixos del mar Mediterrani

Els peixos són els animals vertebrats més nombrosos i diversos que habiten els mars i oceans. Aprendrem les seves característiques generals, les adaptacions als diferents ambients on viuen (color, forma, etc.), estratègies de caça i de supervivència, i algunes curiositats interessants. També confeccionarem un peix a partir de diferents materials que reutilitzarem.

monitor i nens al pati de l'escola

L’hort a l’aula

Els vegetals conformen una part molt important de la nostra alimentació. Explicarem què és un hort i les nocions bàsiques de cultiu i manteniment. Parlarem de les plantes que consumim (fruites, verdures, hortalisses, herbes, etc.) i quines són les parts que mengem. Confeccionarem el nostre propi hort: aprendrem a sembrar, regar i cuidar les plantes que al llarg del curs escolar podrem consumir.

llaços de colors

Flors de primavera

La primavera és una explosió de vida i de colors. Les flors són les protagonistes dels espais naturals terrestres. Parlarem de les seves parts, la seva funció i dels mecanismes que tenen per atraure els insectes (color, olor, forma) per a la seva pol·linització. Aprendrem les característiques generals de les plantes aromàtiques, els usos que en fem, i confeccionarem una bosseta d’olor per endur-nos a casa.

SORTIDES DE NATURA

Les sortides es realitzen en espais naturals i/o d’interès d’arreu de Catalunya i tenen una durada d’un matí o de matí i tarda (horari a convenir). Les activitats proposades permeten als infants descobrir l’entorn d’una manera vivencial, fomentant així el contacte directe amb la natura i el respecte i l’estima envers el paisatge i els éssers vius que hi habiten.

Totes les sortides disposen d’un dossier per al professor/a amb els continguts de l’activitat, i de fitxes de camp per als alumnes adequades als diferents grups d’edat.

rotllana de nens petits a la platja
nens petits al port

El port pesquer i la platja

Passegem pel port pesquer d’Arenys de Mar* o de Vilanova i la Geltrú atenent a les explicacions de l’educador/a ambiental sobre les barques de pesca, les diferents arts de pesca que s’hi practiquen i les espècies de peixos que capturen. Ens aturarem davant la llotja per conèixer l’espai on es ven el peix i comprendre com funciona la subhasta. A la platja, descobrirem com són i com arriben els grans de sorra, i quins són els organismes que viuen al mar mitjançant la recerca i l’observació de restes d’invertebrats i de vegetals marins.

*En el cas de visitar el port d’Arenys de Mar, com a activitat complementària, hi ha la possibilitat de navegar a bord de la barca Marinada.

monitors i nens al bosc

Coneguem el bosc

Itinerari de natura per un espai natural, que pot ser Collserola, Sant Llorenç de Munt i l’Obac o Santa Fe del Montseny, a fi de conèixer la fauna i la flora de l’indret. L’educador/a explicarà les plantes i els arbres característics de la zona i les seves adaptacions i curiositats. Farem de detectius i aprendrem a reconèixer els rastres que ens deixen els animals del bosc. Ens endinsarem en la màgia del bosc observant els colors i les olors de les estacions, les formes i els sons.

nens a la fageda

La tardor i els sentits

Itinerari de natura per un espai natural, que pot ser Collserola, Sant Llorenç de Munt i l’Obac o Santa Fe del Montseny, a través del qual descobrirem la bellesa del bosc durant la tardor i la transformació del paisatge. Aprendrem què són els bolets i a reconèixer les espècies més representatives del nostre territori. Coneixerem les fruites, les hortalisses i altres vegetals de temporada, i podrem tocar-los, olorar-los i, fins i tot, tastar-ne algun. També esbrinarem quins animals viuen al bosc mitjançant un taller de rastres.

COLÒNIES

monitors i nens

Les colònies són estades d’entre 2 i 3 dies que es duen a terme en cases de colònies i albergs de Cabrera de Mar i Coma-ruga, de l’Agència Catalana de la Joventut.

Les activitats proposades permeten als infants descobrir l’entorn natural d’una manera vivencial i alhora divertida, fomentant així el contacte directe amb la natura i el respecte i l’estima envers el paisatge i els éssers vius que el conformen. Farem tallers, jugarem, explicarem històries i descobrirem espais nous amb l’objectiu d’aprendre d’una manera molt lúdica i entenedora.

Colònies La nostra natura (temàtica terrestre)

Colònies La mar de divertit (temàtica marina)